Hör Marléne Lund Kopparklint (M) och Mikael Dahlqvist (S) kommentera situationen här. Foto: SVT

Två av tio värmländska riksdagsledamöter är kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Bara två av tio riksdagsledamöter från Värmland är kvinnor, vilket är en halvering sedan förra valet. En av de två ledamöterna är Marléne Lund Kopparklint (M).

– Jag skulle gärna se att det var fler kvinnor, eftersom det skulle vara mer jämställt och återspegla samhället bättre. Jag tror att vi kompletterar varandra väl när vi har båda könen representerade och vi jobbar ju ganska mycket med de här frågorna. Jag tror att väljarna också vill se att det blir mer jämställt, säger hon.

– Det är klart att det inte alls är bra. Vi vill ju ha jämn könsfördelning och även jämn åldersfördelning, kommenterar Mikael Dahlqvist (S), riksdagsledamot.

Skulle det bli en annan politik om fler kvinnor satt i riksdagen?

– Det är tveksamt. Vi är ganska duktiga på att driva jämställdhetsfrågor inom politiken, men jag tror att det skulle bli bättre balans i hur vi för ut politiken, säger Marléne Lund Kopparklint.

Behöver Sverige mer feminism?

– Det är en svår fråga. Vi är väldigt duktiga om vi jämför med resten av världen. Då sticker Sverige ut och är duktiga på de feministiska värderna, men jag tycker framför allt att vi ska respektera den feminismen vi har i dag, annars riskerar den att urholkas, konstaterar Lund Kopparklint.

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Jämställdheten

Mer i ämnet