Rekommendationen från skiljemannen som har avgjort hyrestvisten mellan de privata fastighetsägarna och Hyresgästföreningen i Karlstad är att hyrorna ska öka med 5,3 procent från 1 april 2024. Foto: Fredrik Persson/TT

Tvisten löst – så höga blir privata hyrorna i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

De privata hyresvärdarna krävde höjda hyror uppåt 12 procent under 2024 och bröt de lokala förhandlingarna i Karlstad med hyresgästföreningen. Nu har en skiljeman avgjort tvisten.

Hyreshöjningen för 2024 ser ut att bli 5,3 procent från april.

Tvisten har berört 2800 lägenheter i 156 fastigheter ägda av 125 hyresvärdar i Karlstad.

Modellen med skiljeman även för privata fastighetsägare infördes i januari 2023, och det dröjde knappt ett år innan de privata hyresvärdarna i GFR valde att testa modellen.

Nu har en skiljeman avgjort tvisten och kommit med en rekommendation att hyrorna ska höjas med 5,3 procent. Nu ska parterna, GFR och Hyresgästföreningen, ingå en förhandlingsöverenskommelse inom två veckor och höja hyran enligt rekommendationen.

Den rekommenderade höjningen är bara 0,1 procent högre än KBAB:s höjning från 1 januari.

”Det är givetvis glädjande att Karlstads hyresgäster nu slipper hyreshöjningar ens i närheten av Fastighetsägarna GFR:s ursprungliga ocker-yrkanden”säger Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen.

– Kostnaderna för att förvalta bostäder har ökat kraftigt. Mer än ekonomin i övrigt, sade Rikard Ljunggren, vd för branschorganisationen Fastighetsägarna, inför förhandlingarna i höstas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.