”Vi är jättenervösa”, sade eleverna bakom företaget Perfect Straw UF precis innan de gick in till juryn i tävlingen Draknästet. Foto: SVT

UF-företagare uppmuntras genom tävling

Publicerad

UF-företagen i Värmland har slagit rekord i antal i 2020. Totalt rör det sig om 620 företag och varannan elev som tar studenten till sommaren har drivit ett UF-företag. En av alla de satsningar som görs för dessa elever är tävlingen Draknästet i Arvika. Där tävlar ungdomar med sina företagsidéer.

– Drakarna (som jurymedlemmarna kallas, reds. anm.) har granskat deras affärsplaner och sedan får de hålla en fyra minuter lång presentation om sitt företag, berätta vad de varit med om och hur det har gått. Sedan får drakarna ställa frågor för få fram det de behöver för att utse topp tre, förklarar Sofia Beckman, projektledare Ung Företagsamhet Värmland.

Vad vinner man?

– Man vinner äran och lite prispengar och de som får förstaplatsen vinner en resa till E-max, en entreprenörsmässa för Sveriges främsta unga enterprenörer. Det är en häftig resa och en riktigt bra möjlighet för att bygga vidare på entreprenörsskapet så att det får leva vidare efter UF-året, säger Sofia Beckman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.