Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan berättar de ukrainska kursdeltagarna hur de ser på att svenskundervisningen ska läggas ner. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Ukrainska flyktingar i Arvika förlorar sin svenskundervisning

Publicerad

Sedan 2020 har ett extra statligt stöd skjutits till landets folkhögskolor för att kunna erbjuda fler utbildningsplatser under pandemin. Men nu dras extrapengarna in. I Arvika får det konsekvensen att de ukrainska flyktingar som lär sig svenska på Ingesunds folkhögskola inte får fortsätta.

– Den här kursen är jätteviktig för mig, för att jag ska lära mig svenska, säger kursdeltagaren Olena Mieliekhova. 

Det var i början av pandemin som den dåvarande regeringen beslöt tilldela Folkbildningsrådet extra mycket pengar för att skapa fler utbildningsplatser. Under fjolåret delades 402 miljoner kronor ut vilket räckte till cirka 4 000 utbildningsplatser runt om i Sverige. Men från och med årsskiftet delas inte längre några extrapengar ut till folkhögskolorna.

– Det är tråkigt. Den här utbildningen har betytt oerhört mycket för deltagarna. Det är ett sätt att komma in i samhället, säger Ann-Christine Eng som är lärare för de ukrainska svenskaeleverna på Ingesunds folkhögskola i Arvika.

Värmland och kriget i Ukraina

Har jobbat med keramik

Ann-Christine Eng berättar att de ukrainska eleverna inte enbart suttit i skolbänken och pluggat.

– Vi har ju hantverkslinjer här som vi samverkat med, de har fått jobba med keramik, sång och dans och jobba med händer och kropp samtidigt som de lärt sig svenska ord.

I videon ovan berättar de ukrainska kursdeltagarna hur de ser på att svenskundervisningen ska läggas ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet