Ukrainska flyktingar måste lämna akutboenden i Arvika

Uppdaterad
Publicerad

De ukrainska flyktingar som fått tillgång till akutboenden i Arvika kommun måste lämna dessa senast 31 maj. Det meddelade kommunen på torsdagen.

Drygt 130 ukrainska flyktingar befinner sig för närvarande i Arvika och ett 90-tal har inledningsvis fått hjälp med akutboende av kommunen. Kommunen har gjort en hemställan till Migrationsverket om att få räkna de flyktingar som fått akutboende som anvisade till staden – men fått nej.

Migrationsverket anvisar ort

Och som ett led i det väljer nu kommunen att meddela att de ukrainska flyktingarna inte erbjuds att bo kvar i akutboendena längre än till 31 maj. Därefter hänvisas de till Migrationsverket som i sin tur får anvisa flyktingarna till någon ort.

Värmland och kriget i Ukraina

- Vi har använt en lösning som i formell mening inte finns, en lösning som vi använde i ett första skede i ett krisläge, säger Hans Karlsson som ändå tror att en stor del av flyktingarna mycket väl kan få fortsätta bo i Arvika efter att de gått den formella vägen via Migrationsverket eller skaffat sig egna boenden.

Hör Hans Karlsson berätta mer om hur flyktingarna reagerat på beslutet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet