Tjejkompisarna Julia och Elin Sjöberg, Klara Kristiansson och Saga Mäkimattila startade ett eget musteri för fem år sedan. Foto: Privat/SVT

Unga företagare hoppas på bra äppelskörd i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Äppelskörden ser ut att bli osäker på sina håll i landet men i Värmland kan det ha klarat sig hyfsat bra. Det hoppas i alla fall de fyra unga tjejerna som driver ett eget musteri på Hammarö.

För fem år sedan startade de fyra kompisarna ett musteri på Hammarö. Allt började med att de började göra egen flädersblomssaft och testade lite olika knep för att få fram den bästa smaken.  

Nu fem år senare har de byggt upp ett eget varumärke. Men allt är inte en dans på rosor. Det hänger mycket på hur skörden kommer att bli – därav hur mycket must och juice som kan pressas. Musteriet har olika safter, syltar och marmelader men allra främst är det svenska äpplen som blir äppelmust och äppeljuice som är det främsta de gör. Därför är det hur äppelskörden blir som det hänger mest på. 

– Innan har vi köpt in äpplen från Skåne framför allt när det inte varit så bra skörd här. Men i år verkar det bli sämre skörd där

Märta Johansson, LRF frukt/trädgård säger att det kan bli stora skillnader i äppelskörden i år. Foto: LRF

vi brukar köpa på grund av frost men i Värmland verkar det bli bättre skörd i år, säger Julia Sjöberg, 16.

LRF: ”Jättestora skillnader lokalt”

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, menar att årets äppelskörd skiljer sig i landet och även lokalt. 

– Generellt i Sverige är det ganska låg skörd men det är jättestora skillnader lokalt, det kan skilja sig från granne till granne. När äppelträden blommade var det mycket som frös, säger Märta Johansson, LRF frukt/trädgård.

Hör ovan de fyra kompisarna hur det är att starta ett eget företag i ung ålder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.