Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jennifer Peeters och Emma Posio har gjort filmer om att vara klimatsmart med inspiration från 1990-talet. Foto: Ulrica Olsson/SVT

Unga vuxna inspireras att bli klimatsmarta – genom att leva som på 90-talet

Uppdaterad
Publicerad

Lev som på 90-talet för att spara pengar och värna om klimatet. Det är temat för ett praktikarbete som två studenter inom medie- och kommunikationsvetenskap vid Karlstads universitet gjort för Karlstads kommun.

Tanken är att unga vuxna ska inspireras till att göra hållbara ändringar i vardagen, tagna från ett annat årtionde.

– På 1990-talet åt vi inte lika mycket kött, vi reste inte med flyg lika ofta och vi handlade inte lika mycket kläder, säger Emma Posio och Jennifer Peeters som själva lärt sig mycket och inspirerats av projektet.

Under hösten har de båda studenterna, under sin praktikperiod på Karlstads kommun, arbetat med att ta fram en webbsida med bland annat filmer på temat klimat. Målgruppen är i första hand unga vuxna som precis har eller ska flytta hemifrån.

Leva klimatsmart

I filmserien på tre delar har de följt två unga grannar som utmanar varandra att leva mer klimatsmart och billigt – allt i 90-talets anda.

– Vi hoppas att vi kan få fler unga att göra medvetna val när det kommer till livsmedel, konsumtion av kläder och hållbart resande, säger Emma Posio och Jennifer Peters.

Se varför det blev just 90-talet i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.