Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kan skördarna öka – trots klimatförändringarna. SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström träffar kakaoproducenter i Ghana. Foto: Rikard Collsiöö

Så kan chokladen räddas – trots klimatförändringarna

Publicerad

Klimatförändringarna slår hårt mot produktionen av kakao i världen. Men i Ghana har jordbrukare lärt sig nya, klimatanpassade metoder.

Forskare har varnat för halverade skördar inom 30 år. Men nu kan chokladälskare andas ut. I Ghana, som är en av världens största kakaoproducenter, har man hittat en lösning.

140 000 lantbrukare lär sig nya, klimatanpassade och mer hållbara odlingsmetoder. De kakaolantbrukare som börjat med de nya metoderna har sedan 2019 ökat sina skördar med nästan 50 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.