Studien som har publicerats i den vetenskapliga tidsskriften Plos one undersöker hur den globala produktionen av arabicakaffe, cashewnötter och avokado kan komma att påverkas av klimatförändringarna.
Av de tre grödorna visade sig arabicakaffet, som är den vanligaste kaffesorten i Sverige, vara mest sårbar.
”Anpassad till speciellt klimat”
De områden som i dag lämpar sig bäst för arabicakaffe riskerar att bli 50 procent färre enligt studien – även vid ett förhållandevis milt scenario då den globala uppvärmningen begränsas till 2 grader celsius.
– Arabicakaffet klarar inte om det blir för varmt, för torrt, för blött eller för kallt. Den är anpassad till ett speciellt klimat, säger Kristoffer Hylander, professor i landskapsekologi vid Stockholms universitet.
Flyttar upp i bergen
Han menar att på många platser kommer det fortsatt gå bra att odla på – så länge man kan anpassa sig genom att exempelvis flytta odlingarna högre upp i bergen där temperaturen är mildare.
Men det kan också föra med sig nya problem – ingen kan till exempel säga med säkerhet hur nederbörden kommer att påverkas.
– Man kan börja odla på ett ställe som man tror kommer bli bra, och så visar det sig att det regnar för mycket eller för lite. Det är svårt och oroande. Det är mycket lättare att göra någonting i en stabil värld där man vet ungefär hur det kommer att se ut år för år.
Kan ersätta med bittrare kaffe
Ett annat alternativ, som studien framhåller, är att ersätta arabican med den andra stora kaffesorten robusta som är betydligt tåligare. Den har en mer bitter och jordig smak än vad många svenskar är vana vid. Den är vanlig i bland annat Vietnam där den kan drickas tillsammans med kondenserad mjölk.
Men sannolikheten att vi kommer bli helt utan arabica bedömer Kristoffer Hylander som låg.
– Vi kommer säkert att få kaffe framöver, men det är klart att priserna avgörs av hur mycket som produceras också.
Se kartan som visar vilka kaffeområden som vinner och förlorar på klimatförändringarna i klippet.