Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar ungdomar i Hagfors om deras tankar kring de oklara dödsfallen i Värmland. Foto: David Westling/SVT

Ungdomar i Hagfors om dödsfallen: ”Skräckinjagande”

Uppdaterad
Publicerad

Fem unga personer har dött under oklara omständigheter i Värmland den senaste tiden. Polisens teori är att dödsfallen är narkotikarelaterade – och har beslagtagit misstänkta preparat.

– Vi har skickat beslagen på analys för att undersöka om någon har mixtrat med narkotikan, säger Mikael Asker, förundersökningsledare på polisen.

Två av dödsfallen har inträffat inom loppet av tio dagar i värmländska Hagfors, en kommun med knappt 12 000 invånare.

– Det är hemskt. Det är folk i min egen ålder som man stött på i vardagen. Hagfors är ingen storstad, det är väldigt litet. Alla känner alla, säger 18-årige David Qvarnström.

Preparat på analys

I ett av fallen har polisen inlett en förundersökning.

– Vi har gjort beslag i lägenheten där dödsfallet inträffade. Det handlar om misstänkta narkotikaklassade preparat som vi hittat på platsen och som nu ska undersökas, säger Mikael Asker, förundersökningsledare på polisen.

Det finns ingen misstänkt i ärendet i nuläget.

– Nu inväntar vi resultaten av analyserna och obduktionsrapporterna.

Kallar till krismöte

Hagfors kommun har kallat till krismöte med anledning av händelserna som har skapat både oro och frågor. Kommunalrådet Jens Fischer, från partiet Oberoende realister, menar att det är viktigt att få en diskussion i ämnet.

– Det är oerhört tragiskt och väcker så klart många frågor när det handlar om så unga människor. Vi kommer prata om det i skolmiljön och ha en informationsträff med allmänheten och olika aktörer, säger han.Polisen i Värmland gick under tisdagen ut med att minst fem unga personer i Värmland har avlidit under oklara omständigheter. Något som väcker funderingar hos allmänheten och ungdomar.

– Dödsfall är hemskt i sig, det gör det värre att det är i vår ålder, säger David Qvarnström i Hagfors.

Hör ungdomarnas reaktioner på dödsfallen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.