Eleverna på Hultsbergsskolan får besök av Ungdomar för trygghet. Foto: SVT

Ungdomsgrupp snabbt på plats vid skolhot i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Gruppen Ungdomar för trygghet träffar högstadieelever i Karlstad varje dag. Förra veckan fick de snabbt ändra planerna och åka till de högstadier där hot riktats mot skolorna.

– Vi försöker bara vara där och skapa trygghet så att folk har någon att prata med och kanske hitta på något med oss, få dem på andra tankar om det är något som hänt, säger Ida Hellblad från Ungdomar för trygghet.

När SVT träffar fyra personer från gruppen Ungdomar för trygghet är de på Hultsbergsskolan, precis enligt schemat. Men senaste veckan har deras arbetsvecka kastats om ett antal gånger då gruppen omdirigerats till de skolor i kommunen som fick ta emot riktade hot av olika slag.

– Det blir många sjukanmälningar på vissa skolor, det är väl de som främst känner sig rädda. Men jag tycker ändå stämningen har varit hyfsat bra när vi varit där, säger Ida Hellblad.

”De stoppar bråk”

De är anställda av räddningstjänsten och lönen betalas genom bidrag från Karlstad kommun. Gruppen ska vara bra förebilder för eleverna, motverkat skolvåld och mobbing. Ungdomar för trygghet besöker alla högstadier och fritidsgårdar i kommunen och på fredagskvällar nattvandrar de i centrum.

– De är rätt så sköna, man kan umgås när som helst, de stoppar om det blir bråk och de är kul att ha dem här, säger Nikola Stojic, 8a på Hultsbergsskolan.

– Jag tror man får anpassa mycket efter situationen. Spelar man pingis är man mer kompis men om man behöver prata kanske man behöver vara mer vuxen, för att de ska känna stöd, säger Erik Grundström, Ungdomar för trygghet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.