Per Wallgren, säkerhetskoordinator Karlstad räddningstjänst hoppas att gruppens arbete ska ge resultat. Foto: SVT

Räddningstjänsten: ”Vi hoppas att gruppen utökas”

Publicerad

Gruppen Ungdomar för trygghet i Karlstad har varit i fokus den senaste tiden i samband med skolhoten, då gruppen mött eleverna på de berörda skolorna. Nu vill kommunen se över möjligheterna att utöka gruppen och verksamheten.

– Vi har fått ett politiskt uppdrag att genomlysa verksamheten och ta fram en prislapp vad det skulle kosta att utöka. Vi kan ju bara hoppas att gruppen utökas, säger Per Wallgren, säkerhetskoordinator vid räddningstjänsten Karlstad.

Gruppen Ungdomar för trygghet är idag åtta personer – alla mellan 18 och 22 år – som är anställda av Karlstads räddningstjänst. Tack vare anslag från kommunen på 2,2 miljoner kronor möjliggörs gruppens arbete. Per Wallgren är säkerhetskoordinator på räddningstjänsten i Karlstad och gruppens chef. Varje morgon samlar han ungdomarna och håller en genomgång på brandstationen.

– Vi ser ju behovet av gruppen och vi ser att de gör ett bra jobb där ute. De har lätt att nå andra ungdomar, säger han.

Gruppens chef om hoten

Den senaste tiden har han fått prioritera att skicka ungdomar till de skolor som fått riktade hot, bland annat Mariebergsskolan och Norrstrandsskolan. Han tror att antalet hot mot skolor i Karlstad tyder på att det finns individer som inte mår bra.

– Och jag tror att det blivit ringar på vattnet av det som händer. Ungdomar som inte förstår allvaret i det och inte förstår konsekvenserna av att skriva något på en toalett eller lägga ut en bild på Snapchat med en inte så lämpligt text till, säger Per Wallgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.