Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Studenterna vid Karlstads universitet vittnar om en stor oro efter att ha utsatts för hot, trakasserier och våld på universitetsområdet i samband med den senaste veckans introduktionsaktiviteter. Foto: SVT

Universitetsstudenter i Karlstad larmar om våld och hot

Uppdaterad
Publicerad

Studentkåren på Karlstads universitet uppger att hot och misshandel har förekommit på campus.

– Vi uppmanar nu alla studenter att inte gå hem ensamma från campus, säger vice ordförande Barsha Yilmaz.

Enligt Barsha Yilmaz har studenter blivit nedslagna, de erbjuds att köpa narkotika och det har även förekommit situationer där gäng försökt tvinga in kvinnliga studenter i bilar.

– Det har blivit allt värre sedan förra veckan och vi är oroliga för att något ska hända, säger vice ordförande Barsha Yilmaz som uppger att händelserna inte polisanmälts men att polisen kontaktats.

Polisen om läget

Enligt kommunpolisen Anders Stridsberg har dock inte problematiken på Kronoparken ökat. Han förklarar att förekomsten av narkotikaförsäljning i området inte är någon nytt för polisen, och att stadsdelen är den man jobbar mest med.

– Sedan är de som säljer inte dummare än att de försöker hitta nya kunder när det kommer nya studenter som dessutom rör sig mycket utomhus nu i början, säger Stridsberg som inte kan utlova ökad polisnärvaro på området.

– Vi utvärderar sådant löpande men vi har inte obegränsade resurser.

Stor oro

Flera introduktionsgeneraler intygar att det finns en stor oro bland studenterna just nu men att man också försöker hålla sig borta från det misstänkta gänget.

– Vi har anpassat oss efter det här, till exempel i lördags så stängde vi ner allting och sa att nu ska alla hem på grund av att vi hört att det blir stök och det är väldigt många här, säger introduktionsgeneralen Sebastian Mercado.

Hör Barsha Yilmaz och Sebastian Mercado förklara oron och berätta om läget i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer