Foto: TT

Uppåt för golfen igen

Publicerad

Efter en hajp på 90-talet gick intresset för golfen kraftigt nedåt i början av 2000-talet. Förra sommarens varma väder gjorde att många spelare valde stranden framför golfbanan – men inför den här sommaren tycks intresset för golf på flera håll stärkas igen.
– Vi andas optimism och tycker oss se att fler och fler kommer tillbaka, även sådana som hållit upp några år, säger Ronny Pettersson vid Forshaga Dejes golfklubb.

Idag arrangeras för tredje året i rad ”Golfens dag” på drygt 170 golfanläggningar från norr till söder. En av klubbarna som bjuder in både nya och gamla golfintresserade är klubben i Forshaga-Deje.

-  Det blir en rad olika prova-på-aktiviteter. Sedan kommer vår hedersmedlem golfproffset Louise Larsson och lär ut en del puttningsknep. Vi hoppas att det blir en riktig familjedag och att vädret blir bra, säger Ronny Pettersson som är ordförande i Forshaga Deje GK. 

Uppåt och sedan nedåt

Golfandet hade sina glansdagar på 90-talet. Då hade klubben i Forshaga-Deje 1 400 medlemmar. Sedan dök intresset i början av 2000-talet.

– Efter den dippen såg vi ett uppsving igen sedan golf blev godkänt för friskvårdsbidrag.

Sedan kom fjolårets varma sommar vilket blev ett nytt stort tapp för många golfklubbar.

– Det var katastrof. Det är ju ingen som vill golfa när det är 32 grader varmt och solen står mitt på himlen, konstaterar Ronny Pettersson.

Just vädret är viktigt i golfsammanhang.

– Det måste vara lite regn för att gräset på banorna inte ska torka ut. Det får gärna vara fint och soligt väder men inte så hett som i förra sommaren.

Lättare att få ”Grönt Kort”

Ronny Pettersson berättar att man som klubb måste anstränga sig mer för att få medlemmar nu för tiden. De droppar inte bara in utan det gäller att arrangera olika evenemang, kurser och aktiviteter för att locka spelare.

Han berättar också att det är betydligt lättare idag att ta ”Grönt Kort” än för 20 år sedan.

– Det tycker jag är bra. Man lär sig ju inte bäst av att bara stå och slå ut utan behöver ju komma ut på banan för att få erfarenhet.

Ser ljust på framtiden

Just nu har klubben 530 medlemmar men man ser positivt på framtiden för golfandet.

– Vi ser en tendens redan nu i maj att greenfeegästerna återkommer och gamla medlemmar som haft uppehåll kommer också tillbaka. så jag tror vi är på väg tillbaka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer