Nytt styre väntas i Årjängs kommun enligt uppgifter till SVT Nyheter Värmland. Foto: SVT

Historiskt maktskifte väntar i Årjäng

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ett historiskt maktskifte i Årjängs kommun.

Kristdemokraterna har gjort upp med Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna om den politiska ledningen i kommunen.

– Det här är fantastiskt roligt. Jag är stolt som kristdemokrat, säger Stefan Moberg som tillsammans med partikollegan Jonas Ås ska dela på kommunalrådsuppdraget i kommunen.

De fyra partierna som står bakom det nya styret får egen majoritet i kommunen, 19 av 35 mandat.

Valet 2022 Värmland

Enligt Stefan Moberg är det tre partier, Kristdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna som har posterna i den politiska kommunledningen med stöd av Sverigedemokraterna genom ett valtekniskt samarbete.

KD valets vinnare

Kommunvalets stora vinnare i Årjäng är Kristdemokraterna som går framåt kraftigt med 7,8 procentenheter och får tio mandat (plus 3) efter valet.

Det är också Kristdemokraternas Jonas Ås som enligt uppgörelsen blir kommunstyrelsens ordförande. Medan han och Stefan Moberg delar på kommunalrådsuppdraget.

Historiskt maktskifte

Maktskiftet i kommunen är historiskt.

Den senaste mandatperioden har Socialdemokraterna styrt kommunen tillsammans med Centerpartiet och Miljöpartiet. Under decennier har antingen Socialdemokraterna eller Centerpartiet haft den politiska ledningen i kommunen.

Så här sa Kristdemokraternas Stefan Moberg veckan efter valet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefan Moberg (KD) berättar om hur ett maktövertagande skulle kunna se ut. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Värmland

Mer i ämnet