Utbytesstudenten Teresa Giuliana från Italien och Åsa Wennerholm, samornare AFS Värmlands nätverk Foto: Jenny Eriksson/SVT

Coronabeslut: Utbytesstudenter tvingas resa hem

Publicerad

Med anledning av Coronaläget har organisationen AFS beslutat att avsluta alla program och skicka hem alla sina utbytesstudenter. Teresa Giuliana som läser natur på Älvkullegymnasiet väntar nu på att ta första bästa flyg hem till norra Italien.

– Det är jättetråkigt och allt har hänt så plötsligt, säger hon.

Cirka 10 000 utbytesstudenter i världen berörs av AFS beslut. Organisationens nätverk i Värmland har fyra utbytesstudenter på plats här som ska skickas hem och lika många som är utomlands som behöver ta sig hit. Men stängda gränser ställer till problem.

– Jag vet inte när jag kan hittar ett flyg och i Italien kommer jag få sitta i karantän säger Teresa Giuliana.

– Jag tycker förstås det är jättetråkigt, men som situationen är nu kan vi inte göra annat än att följa rekommendationerna, säger Åsa Wennerholm, som är samordnare för AFS Värmlands nätverk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet