– Svenska kockar är en oerhörd bristvara sedan många år tillbaka. Bakgrunden är att restaurangskolor lagts ner på grund av färre sökande. Jobbet är inte tillräckligt statusfyllt, hävdar Mattias Olsson som är vd för Bröderna Olssons restauranger i Karlstad och Arvika.
I Brödernas Olssons restauranger i Arvika är ingen av kockarna svenska. Räddningen har blivit holländska kockar och ytterligare några från andra EU-länder. Men den lösningen är inte billig.
– Det blir betydligt dyrare, men samtidigt kan jag tycka att vi bidrar med en kompetensökning. Vi klarar att leverera en bättre produkt.
Får in nyanlända på arbetsmarknaden
I hans restauranger i Karlstad och Arvika arbetar ett tiotal syrier och här efterlyser Mattias Olsson bättre insatser från samhället med till exempel en typ av lärlingsutbildningar.
– Vår bransch är jättelämplig för att få in nyanlända snabbt i samhället. Vi jobbar mycket med det här i restaurangbranschen, men det går att göra mycket mer, säger Mattias Olsson.