Naturturismföretaget blickar inåt när de utländska gästerna uteblir

Uppdaterad
Publicerad

Nu efter midsommar skulle säsongen börja ta fart på allvar för naturturismföretaget Vildmark i Värmland. Den rådande pandemin har dock lett till att företaget tappat runt 50 procent av alla bokningar. Men det finns ett litet ljus i tunneln.

Vildmark i Värmland är främst känt för sina timmerflottfärder i norra Klarälvdalen. Men de erbjuder också kanotpaket och camping. Ett normalår lockar deras vildmarksturism runt 6 000 personer. Den absoluta merparten av dem kommer från andra länder i Europa.

– Runt 80 procent av våra gäster är utlänningar, säger Anders Junler som driver verksamheten tillsammans med sin hustru.

Coronaviruset i Värmland

50 procent färre bokningar

Bokningarna uppgår i dagsläget till ungefär 50 procent av den normala volymen och företaget har tvingats anpassa sig till den nya verkligheten. Bland annat har de skurit ner på antalet säsongsanställda.

– Vi anställer ett tiotal i sommar mot drygt 20 normalt, säger Anders Junler.

Ett litet hopp

När beskedet om att reserestriktionerna hävs i Sverige tändes dock ett litet hopp hos de nordvärmländska turismföretagarna.

– I mars och april var det stendött men nu börjar det åtminstone röra sig på den svenska marknaden. Tyvärr är det fortfarande så att det är fler som bokar av än på, totalt sett, säger Anders Junler.

Riktar in sig på svenskar

För att få fart på bokningarna har företaget lagt om sin marknadsföringsstrategi och vänder sig i sommar huvudsakligen inåt mot Sverige och inte ut mot Europa vilket de vanligtvis gör.

– Det är ju en tämligen coronasäker verksamhet vi bedriver. Och vi har anpassat verksamheten efter svenska behov med bland annat kortare turer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet