Sara Johansson från Karlstad forskade om IS-resenärer – utsatthet, moraliska funderingar eller ”hjärntvätt” bakom resorna

Uppdaterad
Publicerad

Sociologen Sara Johansson från Karlstad har för en doktorsavhandling i socialt arbete intervjuat både IS-resenärer och personerna runt dem. För att komma dem nära bosatte hon sig under en period i ett av Sveriges så kallade utsatta områden.

– Det är många som tycker det är intressant att höra hur IS-resenärerna själva resonerar, säger Sara Johansson som till sin doktorsavhandling vid Örebro universitet gjort intervjuer med 44 personer som på olika sätt har påverkats av resorna till konflikten i Syrien.

Det visar sig att det finns olika sätt att förklara resorna i de olika grupperna. Alltifrån den utsatthet som finns i vissa förorter till att de som rest har blivit ”hjärntvättade”.

Men de som själva har rest i väg betonar istället det moraliska ställningstagandet. Och en sak var alla grupper i undersökningen eniga om: internet och sociala medier – som ofta spelar på mycket känslor- har haft en viktig roll för resorna till Syrien.

Intresserad av människors handlingsmönster

Intervjuerna gjordes 2016 och 2017. Då hade resorna pågått sedan 2012.

– Jag är inte troende själv, men är i botten sociolog och väldigt intresserad av människors handlingsmönster. Hur vi skapar våra identiteter och finner grupptillhörigheter. Och där är religion också intressant till exempel hur religiösa föreställningar spelar in när vi hur vi ser på oss själva och hur det kan ta sig extrema uttryck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.