Vad är det vissa chefer inte förstår?

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Ingen kan ta ifrån dig rätten att berätta.

Men det finns många som försöker.

Under den här veckan har SVT Nyheter Värmland rapporterat om en av de viktigaste rättigheterna i en demokrati – vår yttrandefrihet.

Tomas Skoglund

Redaktionschef och ansvarig utgivare

Vi har berättat om nattsjuksköterskan Kajsa Magnusson som fick veta hur en vikarie i nattpatrullen i Forshaga betedde sig illa mot de äldre. När hon slog larm lades utredningen ner utan att någon anmälan skickades till Inspektionen för vård och omsorg. Hon fick också veta att hon inte skulle prata om det här med någon annan än cheferna. Allra minst med media. Att säga något sådant till ett anställd kan vara ett brott mot Yttrandefrihetsgrundlagen.

Sjuksköterskan Kajsa Magnusson spelade in samtalet med sin chef, och när vi på SVT spelar upp det för honom, säger han att han inser han att han gjort fel.

Missförhållanden i Forshagas äldreomsorg

Inte ovanligt

I Forshaga kommer det nu att genomföras åtgärder för att detta inte ska kunna hända igen.

Men tyvärr är liknande händelser inget ovanligt. Anställda som lyfter missförhållanden tystas av sina chefer, förbjuds att prata med media, drabbas av repressalier om de ändå gör det. Det har både vi och andra medier rapporterat om gång på gång.

Men myntet verkar inte ha trillat ner hos vissa chefer. Vad är det de inte förstår?

Skyddad i grundlagen

Att prata med oss journalister, berätta om missförhållanden eller oegentligheter, är en demokratisk rättighet. Skyddad i en av våra grundlagar, dessutom – vilket säger rätt mycket om hur viktig den är.

Och varför är den viktig? Det handlar om att missförhållanden, oegentligheter och övergrepp inte ska kunna gömmas undan och tystas ned, utan kunna belysas av medier. Detta är så klart otroligt viktigt i ett demokratiskt samhälle och extra viktigt när det gäller offentligt finansierad verksamhet, som inom exempelvis kommuner, regioner och myndigheter.

Rätt att vara anonym

Oavsett om du är anställd inom offentlig förvaltning eller på ett privat företag har du rätt att vända dig till media och lämna uppgifter. Du omfattas också av anonymitetsskydd – vi som tar emot ditt tips får inte avslöja vem du är om du vill vara anonym.

Är du offentligt anställd, exempelvis på en kommun, är ditt skydd ännu starkare. Dina chefer får inte ens ställa frågor om vem som har pratat med media, och absolut inte straffa dig som gjort det, genom att exempelvis placera om eller säga upp dig.

Mer om meddelarfriheten, finns att se här.

Vår viktigaste uppgift

Du kan alltså känna dig helt trygg med att lämna dina nyhetstips till oss. Vi garanterar din anonymitet. En av våra viktigaste uppgifter på SVT är att granska missförhållanden och belysa sådant som annars skulle ha skett utan insyn. Och för att kunna göra det är vi beroende av dina tips. Vänd dig till någon av våra reportrar – namn och mejladress finns efter artiklarna på vår sajt och i vår app. Eller ta kontakt med vår planeringsredaktör Inger Karlsson.

Du kan också mejla mig direkt.

Tomas Skoglund

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Missförhållanden i Forshagas äldreomsorg

Mer i ämnet