Enligt sajten Hem och Hyra är krypen kostsamma problem för merparten av de stora bostadsbolagen.
Enligt ett exempel omskrivet i Hem och hyra hade ett bostadsbolag i södra Sverige budgeterat en kostnad på 380 000 kronor årligen för sanering, men den faktiska kostnaden blev till 2,4 miljoner kronor.
– Vägglöss är betydligt dyrare och krångligare att sanera än andra insekter eftersom saneringen också omfattar lösöre, säger Peter Edholm vid Anticimex till sajten Hem och hyra.
Anticimex varnar för hög aktivitet av vägglöss i Stockholm, Örebro, Umeå, Karlstad och Gävle.
Tips och råd
Misstänker man vägglöss är det enligt Anticimex mycket viktigt att man kontaktar ett saneringsföretag så fort som möjligt. Problem med vägglöss kan man enligt Anticimex inte lösas på egen hand.
Vägglöss
Vägglöss är blodsugande. Dagtid lever de i springor i sängbottnar eller möbler. I skymningen kommer de fram och uppsöker en lämplig värd, ofta en sovande människa, som de kan suga blod av. Sticket är inte smärtsamt men en del utvecklar en allergisk reaktion mot vägglusens saliv som injiceras under måltiden.
Svullnad och rodnad tillsammans med viss smärta och klåda är vanliga symptom.
Den som reser utomlands eller handlar begagnade möbler kan riskera att få med sig vägglöss hem.
Källa: Anticimex
Tips vid sanering
Före: Plocka undan, dammsug och rengör så att det är lätt att inspektera. Ingen storstädning!
Gå inte in i sanerade utrymmen på 2 timmar.
Barn under 2 år eller känsliga personer bör inte gå in i sanerade utrymmen på 24 timmar efter behandling.
När medlet som använts vid saneringen har torkat (kan ta upp till 24 timmar) kan de sanerade utrymmena användas igen. Det som har tagits bort kan placeras tillbaka.
Våttorka och dammsug inte de sanerade ytorna på 5-6 veckor. Medlet som använts ska finnas kvar och ha effekt på de insekter som kommer i kontakt med behandlade ytor.
Behandling av textilier: tvätta över 60°C (se tvättråd), frys: -18°C i en vecka, värme: torktumla i ca 50 minuter.
Källa: Anticimex