Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jessica Lindqvist på Sjöräddningssällskapet i Kristinehamn berättar om vad som är problematiskt med Vänern och vad du ska tänka på. Foto: SVT

Efter kajakolyckan på Vänern: Sjöräddningssällskapet varnar för riskerna

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags förra veckan omkom två män i en kajakolycka på Vänern mellan Djurö och Lurö, utanför Värmlandsnäs. Nu varnar Jessica Lindqvist på Sjöräddningssällskapet i Kristinehamn för riskerna med att ge sig ut och paddla på Vänern.

Händelseförloppet för olyckan förra veckan var oklart men Sjöfartsverkets presstalesperson meddelade att det var dåligt väder i området på tisdagen även om det ännu är oklart om olyckan inträffade då.

Jessica Lindqvist på Sjöräddningssällskapet i Kristinehamn varnar för de risker som finns med att paddla på Vänern.

– Vänern är en högrisksjö. Det är mycket vatten, det är stora ytor och en exponerad skärgård. Blåser det redan fem eller sex sekundmeter är Vänern en krävande sjö som man ska behärska i alla riktningar.

Boka en guidad tur

För att ge sig ut och paddla kajak berättar hon att det allra säkraste är att boka in sig på en guidad tur med erfarna ledare då man kan få hjälp på en gång om något händer.

– Om man ska ge sig ut på egen regi ska man verkligen kolla vädret jättenoga. Framförallt kolla vindprognosen i sjörapporten inte landvädret. Blåser det mer än tio sekundmeter har de flesta paddlare inget på Vänern att göra.

Hör mer om hur man ska hantera säkerhetsriskerna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.