Flera chockade människor tvingades kasta sig ur vägen för den accelererande bilen. Foto: SVT

Vansinneskörde på gångbana i centrala Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Räddningsinsatsen slutade med att en rasande bilist körde rakt mot människor på en gång- och cykelbana i centrala Karlstad. Räddningstjänst på platsen skrek åt människor att kasta sig i säkerhet.

Det var vid 17.10-tiden som räddningstjänsten larmades till ett drunkningstillbud i centrala Karlstad. När man kom fram till platsen ska en, enligt uppgifter från området, berusad person ha kommit upp ur älven, för att sedan kasta sig in i en bil.

– Det blev ingen räddningsinsats för vår del, vi hamnade mitt i något annat, säger Magnus Lundqvist räddningschef i beredskap, vid räddningstjänsten i Karlstad.

Vansinneskörning i Karlstad

LÄS MER: Vansinnesföraren anhållen

För mannen körde sedan rakt mot räddningspersonal och andra människor som befann sig på en gång- och cykelbana i närheten.  

– Det här kunde gått jäkligt illa, säger räddningsledaren till SVT:s reporter på plats.

Flera chockade människor tvingades kasta sig ur vägen för den hastigt accelererande bilen.

”Hann inte ens tänka”

Jonas Westin var ute på en promenad på Gubbholmen med sin dotter och hund när mannen kom körande längs cykelvägen.

– Jag såg hur bilen kom upp på cykelvägen och höll mig i räcket. Jag försökte bara hålla mig undan, säger han.

Hans fru, Magdalena Dahlgren, befann sig i en skylift vid en fastighet i närheten och såg sin familj nere på cykelvägen.

– Jag hann inte ens tänka. Reaktionen kom först efteråt, säger hon.

Polis lyckades efter en stund omhänderta mannen som körde bilen.

– Han är inte gripen men omhändertagen för rattfylleri. Det kan bli andra brottsrubriceringar längre fram men det får utredningen visa, säger Peter Persson, vakthavande befäl vid polisen i region Bergslagen.

Nu ska händelsen utredas

Mannen misstänks för försök till grov misshandel.

– Men rubriceringen är inte given. Det beror på vad som kommer fram i utredningen, säger Erik Hiding, vakthavande befäl polisregion Bergslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vansinneskörning i Karlstad

Mer i ämnet