Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det dyker upp nya individer och gamla försvinner hela tiden. Det är en mycket hög omsättningstakt, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen. Foto: SVT

Vargar fortsätter försvinna i norr

Publicerad

Inte heller i årets varginventering har länsstyrelsen lyckats identifiera några vargrevir öster om Klarälven i norra Värmland. De djur som upptäckts har sedan försvunnit – ofta helt utan spår.

På söndagen avslutades årets varginventering. Resultatet ska bearbetas, men redan nu kan länsstyrelsens rovdjursansvarige, Maria Falkevik, konstatera att antalet vargrevir i Värmland är i stort sett oförändrat.

– Det är fortfarande preliminära siffror som kommer att justeras, men antalet länsegna revir ligger just nu på 18,5, jämfört med 24,5 i förra årets inventering.

Hittills har man hittat något fler familjegrupper och något färre revirmarkerande par utan valpar än året innan, men precis som varit fallet de senaste åren är omsättningen i vargstammen stor.

– Det dyker upp nya individer och gamla försvinner hela tiden. Det är en mycket hög omsättningstakt.

Inga revir i nordost

Allra störst rörlighet är det öster om Klarälven i den norra delen av länet. Där har inga invandrade vargar klarat att bilda revir på flera år.

– Vi hittar inga revir, eller så hittar vi revir och de försvinner.

Kan det handla om tjuvjakt?

– Det kan det mycket väl göra. Det kan vara andra orsaker också, men det finns ju ingen anledning att det inte ska finnas varg just där när det finns det på andra sidan Klarälven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargar

Mer i ämnet