Vargar spårlöst försvunna när jakten drar igång

Uppdaterad
Publicerad

Den 2 januari drar årets vargjakt igång i fem län. 22 vargar får skjutas – men både i Värmland och Örebro kan jakten bli mindre än planerat. För första gången har man inte lyckats hitta alla vargar i de utpekade jaktreviren.

Överklaganden och kritik från EU-kommissionen har stoppat den omdebatterade vargjakten flera gånger de senaste åren.

Nu kan den för första gången komma att begränsas – av brist på varg.

Spår saknas på flera håll

I Örebro län har länsstyrelsen inte hittat några spår efter de två vargarna i Kindlareviret, i Dalarna saknas DNA-spår av tiken i Flatenreviret och i Värmland har länsstyrelsens naturbevakare bara hittat spår av två vargar i Vimyrenreviret, där sex vargar får skjutas.

– Vi har letat rätt intensivt och vi får inga rapporter om att man har sett några fler heller, så det verkar bara vara de två, säger Per Larsson, naturbevakare för länsstyrelsen i de norra delarna av Värmland.

Vet ni vart vargarna har tagit vägen?

– Nej det har vi ingen aning om. Det verkar bara vara hannen och en fjolårsvalp kvar av flocken. Det finns inga spår efter tiken och valparna.

Samma jaktområde

Vimyrenreviret är väl dokumenterat sedan flera år. Det finns bilder från området där sju vargar äter på en fälld älg. Nu tyder allt på att det bara är två vargar kvar.

För länsstyrelsen innebär detta ett helt nytt läge. Det har inte hänt tidigare att det saknats vargar för att uppfylla jaktkvoten. Trots det är det inte aktuellt att utöka jaktområdet.

– Syftet är ju att upplösa reviret. Skjuter man de här två vargarna och reviret anses vara upplöst så avbryts jakten efter det, säger David Höök, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Spårlöst försvunna

Även längre norrut i Värmland har länsstyrelsen noterat förändringar i vargstammen de senaste åren.

Flockar har försvunnit spårlöst för att ersättas av nya djur, som sedan försvunnit de med.

– Förr var det samma djur år efter år. Nu är det en väldigt hög omsättning i vargstammen, säger naturbevakare Per Larsson.

Misstänkt tjuvjakt

Vilthandläggare David Höök konstaterar att det kan finnas flera orsaker till att vargarna försvunnit från området.

En av dem är illegal jakt.

– Det är helt klart uppseendeväckande. Det kan bero på illegal jakt, och det kan finnas andra orsaker. Men ofta är familjegrupperna relativt stabila – om de får vara i fred.

Stora risker

Lars Sätherberg är jaktsamordnare i Vimyrenreviret. Han har levt granne med vargarna länge och tror inte att illegal jakt ligger bakom försvinnandena.

– Jag känner nästan alla jägare här uppe och tror inte att någon av dem skulle riskera att bli av med vapenlicensen, få böter eller till och med hamna i fängelse.

”De är där ute”

Trots bristen på spår efter vargarna tror han att det finns fler än två djur i området.

– De rör sig över stora ytor. Det är fullt av vargrevir här runtomkring. Jag tror att de är någonstans där ute.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.