Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jägarförbunder vill skjuta fler vargar i Stora Bör-reviret. Foto: SVT

Vargjakten avslutad – Jägareförbundet ansöker om utökad jakt

Uppdaterad
Publicerad

Jägareförbundet Värmland har skickat in en begäran till länsstyrelsen i Värmland om jakt på ytterligare en-två vargar inom reviret Stora Bör, där licensjakten tillåtit jakt på sex vargar. Man vill dessutom att länsstyrelsen ska fatta beslut omgående med hänsyn till att jakttiden avslutas den 15 februari.

I samband med att den femte vargen sköts gjordes enligt jägarna observationer på spår efter ytterligare 2-3 vargar inom jaktområdet. Därför anser Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland, att tilldelningen bör utökas så att syftet med att upplösa reviret i Årjängs kommun uppnås.

– Jag uppfattade de rapporter från de jägarna att det var spår två-tre vargar i området.

Hur säkerställer man att det är vargar i det här reviret ni skjuter?

– Det kan man inte, det blir en svår strategi när man har fler revir som överlappar varandra. Här ligger reviren så tätt så det fyller på snabbt.

Inte kvalitetssäkrat spår

Enligt rovdjursansvarig på länsstyrelsen, Maria Falkevik, har man inte kunnat kvalitetssäkrat några spår i reviret, som visar att det finns fler vargar än de som sex som fick skjutas.

– Nej, vi har inte kunnat gjort det. DNA visar att den femte vargen som sköts var en årsvalp från ett annat revir, Laxarby.

Väntar på DNA

Fyra av de andra skjutna vargarna tillhörde reviret Stora Bör medan man ännu inte fått DNA-analys fastställt på den sjätte vargen.

Jägareförbundet Värmland hoppas nu på att länsstyrelsen ska snabbt öka tilldelningen av varg, på måndag går tiden för licensjakten ut.

– Det är tråkigt att man inte fullföljer intentionen, siffran sex som antal är en medeluppskattning. Det har hänt saker i reviren sen inventeringen förr våren, säger Anders Olsson, ordförande, Jägareförbundet Värmland.

Men det är inte mycket som pekar på att länsstyrelsen går Jägareförbundet till mötes om utökad jakt.

– Nej, det finns inget som talar för att vi utökar tilldelningen, säger Maria Falkevik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargar

Mer i ämnet