Foto: TT

Norska vargjakten igång – men kan stoppas

Publicerad

Vargjakten i Norge har startat. Men den kan komma att stoppas redan i januari.

Det var i november som WWF stämde den norska staten och fick rätt i Oslo tingsrätt. Organisationen begärde att hela den norska vargförvaltningen skulle ses över och vargjakten stoppades tillfälligt.

LÄS MER: Norge förbereder för storjakt på varg

Men efter att norska miljöministern Vidar Helgesen gett klartecken kunde jakten starta i veckan. Men det kan bli en kortvarig jakt, för WWF valde att stämma den norska staten ytterligare en gång. I går skedde förhandlingarna i Oslo tingsrätt och redan i januari kommer domen om WWF:s andra stämning. Den kan komma att påverka vargjakten i Hedmark, då organisationen i sin stämning kräver stopp av jakten.

LÄS MER: Klartecken för jakt på 26 vargar i Norge

Årets jakt är på 42 vargar, 26 utanför vargzonen och 16 innanför. Jakten gäller bland annat i Hedmark, som gränsar till Värmland och Dalarna, men innefattar inte Slettåsflocken som delvis delas med Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargar

Mer i ämnet