Johan Kristoffersson ser ut att missa chansen att försvara fjolårets VM-guld i rallycross. I videon berättar han om anledningarna till det. Foto: Bildbyrån

Världsmästaren ser ut att missa chansen att försvara guldet

Uppdaterad
Publicerad

Johan Kristoffersson kom tillbaka till rallycross-VM ifjol och vann sitt tredje guld. I år tyder det mesta på att han inte kan försvara titeln.

– Det ser trögt ut just nu, säger Arvikaföraren.

I videon berättar Johan Kristoffersson om anledningarna till att han ser ut att missa VM i år och vilka alternativ han har för säsongen.

Efter segrar i VM 2017 och 2018 tvingades Johan Kristoffersson stå över mästerskapet 2019, det sedan den gemensamma satsningen med Petter Solberg lades ner när Volkswagen beslutade sig för att sluta satsa på motorsport med förbränningsmotorer.

Till förra säsongen kom han ändå tillbaka, i en Volkswagen som hyrdes från Tyskland, och det slutade med ett nytt VM-guld.

Tiden talar emot

Planen var att försöka försvara guldet i år med samma upplägg – men chansen för att det ska bli verklighet blir mindre och mindre även om VM startar först i norska Hell 12-13 juni.

Vann i Extreme E

I stället ser 32-åringen ut att få fokusera på den nya elbilsserien Extreme E, där han vann premiären ihop med Molly Taylor, och eventuellt göra inhopp i det nordiska RallyX-mästerskapet som inleds i Danmark 1-2 maj. Det kan även finnas öppningar inom banracing.

Inför 2022, då rallycross-VM ska köras med elbilar, hoppas Johan Kristoffersson att läget ljusnar både personligen och för sporten som helhet.

– Drömmen är att det ska kunna bli som 2017-2018 i VM igen, men då krävs det att bilarna blir häftigare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.