Den intelligenta duschen som ska testas i Karlstad och fyra andra kommuner. Foto: Bilder från Robotics Care.

Världsunik duschrobot testas i Karlstad

Publicerad

Nu ska personer med fysiska funktionshinder i Karlstad kunna duscha utan hjälp av personal. En intelligent dusch ska testas under ett års tid.
– Det är för brukarens personliga integritet, att man ska slippa ha personal som tvättar en, säger Pia Adenmark, utvecklingsledare vård- och omsorgsförvaltningen.

Flera munstycken som sitter på olika platser i en duschkabin, en stol som kan åka ut och in i kabinen, tvål som sprutas på kroppen och förinställda val för värmen på vattnet. Det ska underlätta för personer att duscha på egen hand. I dag installeras den nya duschen vid Resurscentrum på Karlstads kommun och tanken är att 60 till 70 personer ska kunna testa den under det kommande året.

– Vi jobbar ju med välfärdsteknik och vi tänkte att den här duschen är ett bra sätt att ta reda på vad den innebär för brukaren men också personalen – för väldigt mycket teknik kan underlätta för personalen – så det är en vinst för båda. Men för oss som kommun är det viktigast för oss att veta om den skapar ett tillräckligt bra värde för brukaren, säger Pia Adenmark.

Karlstad är en av fem kommuner där den nya duschen kommer att testas. Uppsala, Västerås, Eskilstuna och Fagersta är de övriga fyra. Enligt produktutvecklaren är duschen världsunik.

– Vi har sökt patent för duschen i stora delar av världen och än så länge känner vi inte till att det finns något liknande någonstans i världen, säger Thomas Ryberg, vd för Robotics Care.

Utvärderas av Karlstadsforskare

Två forskare vid Centrum för tjänsteforskning, CTF, vid Karlstads universitet ska studera hur den nya tekniken upplevs av både de som använder duschen och personal inom omsorgen. Under tre till fyra månader kommer de samla in data från dem som använder duschen men också från personalen och i slutet av sommaren hoppas forskarna kunna  presentera utvärderingen.

– Vi kommer att titta på användarperspektivet. Hur upplever de att det är? Är det otäckt? Ger den hjälp? Men också ur en personalperspektiv. Gör den deras arbetssituation lättare? förklarar Charlotte Bäccman, lektor i psykologi.

Installeras i hem i framtiden

Om testet faller väl ut och om duschen utvecklas ytterligare och kanske även får en torkfunktion hoppas Pia Adenmark på Karlstads kommun att den i framtiden även skulle kunna bli aktuell att installera hemma hos olika personer.

– Vi vet att när det gäller personlig hygien är det viktigt för brukaren att klara det själv så länge som möjligt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer