Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vaccinsamordnaren Birgitta Sahlström berätta om hur planen för att vaccinera ukrainska flyktingar ser ut. Foto: SVT/TT

Värmland redo att vaccinera ukrainska flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Bara runt 35 procent av Ukrainas befolkning är vaccinerade mot covid-19.

Nu står Region Värmland redo att erbjuda vaccination till de flyktingar som anländer till länet.

– Vi har en organisation så vi kan trycka på knappen när det är aktuellt, säger Birgitta Sahlström, verksamhetschef regional vaccinationsenhet.

En dryg tredjedel av Ukrainas befolkning har tagit vaccin mot covid-19 att jämföra med Sverige där över 84 procent av befolkningen över 12 år har tagit två sprutor. I Värmland har 90,3 procent tagit dos två.

Flyktingarna från Ukraina ska få tillgång hälso- och sjukvård som är nödvändigt ur ett smittskyddsperspektiv i Sverige och i Värmland står man redo att ge vaccinera de som anländer.

Är ni oroliga för en ny caronavåg i samband med flyktingströmmen?

– Inte som det ser ut med tanke på att vi har en bra vaccinationstäckning men det förutsätter ju att vi får den ukrainska befolkningen vaccinerad för de har risk för allvarlig sjukdom, säger Birgitta Sahlström, verksamhetschef regional vaccinationsenhet.

Vaccinationsgraden hos den ukrainska befolkningen är även lägre när det gäller övriga vaccinationer och det kommer Asyl- och flyktinghälsan nu se över med hjälp av regionen.

Hör samordnaren Birgitta Sahlström berätta mer i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Värmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet