Värmlands kommuner redo att erbjuda flyktingar boende

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga kommuner i Värmland är villiga att erbjuda boendeplatser till flyktingar från Ukraina, det visar en enkätundersökning som Länsstyrelsen i Värmland gjort.

– Ungefär 100 lägenheter och 250 evakueringsplatser kan kommunerna ställa upp med i nuläget, säger Marcus Wihk, chef för avdelningen samhälle på Länsstyrelsen i Värmland.

Ansvaret för att bosätta de ukrainska flyktingar som kommer till Sverige vilar på Migrationsverket och i dagsläget har de inget boende kvar i Värmland.

– De ukrainare som kommer till Värmland nu är personer som bosätter sig på egen hand hos släkt och vänner, men ju fler som kommer desto större kommer ju behovet av bostäder bli.

Värmland och kriget i Ukraina

Förfrågan om tillfälliga boenden

Idag kom en förfrågan från nationella samordningskansliet om hur många tillfälliga boenden som kommunerna i Värmland kan ordna i gymnastiksalar, skolor, stugbyar eller andra lokaler som kommunerna äger eller förfogar över, berättar Marcus Wihk.

– Nu är det ett skarpt läge och det handlar om platser  som kommunerna snabbt kan ordna, säger Marcus Wihk till SVT.

På torsdagskvällen kom beskedet att Länsstyrelsen i Värmland nu har rapporterat in att kommunerna kan ordna 1 860 platser och då fattas det svar från tre kommuner. Bland annat från Karlstad som väntas kunna ordna ett stort antal tillfälliga akutboenden.

Hör Marcus Wihk berätta om läget i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet