Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Unikt samarbete drar internet till Norge. Hör vad detta betyder för Torsby kommun i klippet. Foto: SVT/TT

Värmländsk fiber ger internet i Norge

Publicerad

Trots den stängda Norgegränsen under pandemin har ett nytt samarbete vuxit fram mellan gränskommunerna Torsby och Grue.

När norska Grue haft problem med internetuppkopplingen har den värmländska grannen dragit fiber över gränsen i ett unikt EU-projekt.

Gränsen mot Norge har visserligen börjat öppnas, men i värmländska Röjdåfors är den fortfarande stängd. De bredbandsansvariga i Grue och Torsby får tala med varandra över den stängda gränsbommen.

Och det gör de gärna. Det nya gränssamarbetet som delfinansierats av EU har gett mersmak.

– Det här öppnar dörrar för ett utökat samarbete i framtiden. Vi har inte stött på några juridiska hinder, säger Cecilia Sjödén, från Torsby kommun.

– För oss betyder det väldigt mycket. Här på den norska sidan är det långt till fiber, säger hennes norska kollega Haakon Gjems från Grue.

”Folk räknar med att det finns internet”

Fiberkabeln har dragits på botten av sjön Röjden, och en spa- konferensanläggning på den norska sidan är redan uppkopplad.

– Det är jätteviktigt för oss. När folk kommer till ett hotell räknar de med att det finns internet. Förut hade vi mobila lösningar, och de kunde ligga nere dagar i rad, säger platschefen Therese Appel.

Gränskommunerna Torsby och Grue har en lång tradition av samarbete, men den stängda gränsen under pandemin har inte direkt underlättat gränskontakterna.

– En gräns är ju bara något politikerna har skapat och det digitala samhället som vi har idag är ju gränslöst, säger Cecilia Sjödén från Torsby och hennes norske kollega Haakon Gjems fyller i:

– Vi tycker att det här samarbetet är en fin symbol i den tid vi lever i.

Norska Grue får internetuppkoppling , men vad tjänar Torsby på att dra fiber till Norge? Hör mer om det i klippet!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.