Foto: SVT

Värmländsk uppfinning ska upptäcka farliga tillstånd hos bebisar

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare öppenvårdschefen Mathias Karlsson har uppfunnit ett nytt instrument för att snabbare och enklare ställa diagnoser på nyfödda.

– Det är ett sätt att analysera blodprover där patienten är, i det här fallet ett nyfött barn, säger Mathias Karlsson.

Det handlar om att mäta blodsockret, upptäcka gulsot eller syrebrist hos nyfödda barn. Med den nya utrustningen kan blodproven analyseras direkt på plats hos patienten och de behöver inte skickas till ett laboratorium.

– De här tillstånden är ju potentiellt farliga, de orsakar ju hjärnskador till exempel om man har högt bilirubin eller ett för lågt blodsocker eller en för svår syrebrist, förklarar ST-läkaren Mathias Karlsson som nu under våren återgått till sin tjänst vid klinisk kemi på Centralsjukhuset i Karlstad.

Idén växte fram

Enligt honom kan den nya tekniken underlätta både för bebisar och föräldrar men också för vårdpersonal. Idén fick han när han som nyutbildad

Mathias Karlsson. Foto: SVT arkivbild

läkare jobbade på en barnklinik i Stockholm och hade sin första jour.

– Jag blev kallad till förlossningen för att ett barn hade fötts med syrebrist och när jag kom in i rummet så minns jag att alla tittade på mig och sade: ”Nu kommer barndoktorn, nu blir det bra”.  Jag hade några veckors erfarenhet och då slog det mig hur lite mätmetoder och beslutsstöd som vi faktiskt har för den här gruppen (nyfödda, reds anm).

Börja användas år 2020

Efter tio års forskning och utvecklingsarbete, och tio patent, är det nu dags att ta nästa steg för företaget Calmark som Mathias Karlsson grundat. Imorgon börsintroduceras bolaget för att få in mer pengar så att ytterligare tester, utveckling och tillverkning kan genomföras. Målet är att sjukvården ska kunna börja använda den nya utrustningen år 2020.

– Här i Sverige har vi ju väldigt fina labb, men vi kan spara tid på labbet och resurser vilket sjukvården har ganska ont om. I andra länder blir det en helt annan effekt. Där kan vi ju  faktiskt göra en stor skillnad och hitta de här tillstånden som man kanske annars skulle ha missat, säger Mathias Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.