Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Svenska rallyts existens är hotad men nu kommer uppgifter om att värmländska bolaget Uvån näringslivscenter kan bli ensam ägare. Foto: TT

Värmländska bolaget kan bli ensam ägare till Svenska rallyt

Uppdaterad
Publicerad

Framtiden för Svenska rallyt är hotad sedan Svenska bilsportförbundet, som äger hälften av aktierna, inte vill skjuta till mer medel till rallybolaget och därmed försätta det i konkurs.

Men den andra delägaren, Uvåns näringslivscenter, hävdar att det i så fall skulle innebära att de får ta över samtliga aktier i bolaget och blir ensam ägare.

– Vi har framfört det till bilsportförbundet men ännu inte fått något svar, säger Lars Sätterberg, vd för Uvåns näringslivscenter.

Stormen inom Svenska bilsportförbundet kan mynna ut i att Svenska rallyt försvinner från Sverige.

Blir det konkurs bryts det avtal som rallybolaget har med Internationella bilsportförbundet (FIA) och den kommersiella rättighetsinnehavaren WRC Promoter och som gäller till och med 2022.

– Då kommer vi sannolikt inte ha något rally 2022, säger Lars Sätterberg.

Kan tvingas släppa aktierna

Men enligt vd:n för Uvåns näringslivscenter finns den en reglering i aktieägaravtalet som innebär att SBF inte kan försätta bolaget i konkurs.

– Regleringen säger att om en ägare inte är beredd att tillskjuta kapital när det krävs har den andra ägaren rätt att kräva det, vilket vi har gjort, och är man inte beredd att göra det måste man vara beredd att släppa aktierna i bolaget, säger Sätterberg.

Med andra ord kan Uvåns näringslivscenter bli ensam ägare till rallybolaget.

Lars Sätterberg anser att en konkurs är den sämsta utvägen eftersom Uvån näringslivscenter och Svenska bilsportförbundet är de största fordringsägarna vid en konkurs.

– Ekonomiskt blir det en förlust ändå, säger han.

Ny ägare var på gång

Oavsett hur historien slutar är en ny ägare på gång att ta över Svenska rallyt. Diskussioner inleddes under 2020.

– Vi var överens om att gå in i förhandling med en extern intressent som har vanan och kunskapen att driva den här typen av arrangemang. Vi var överens om att det långsiktigt vore bra att få in någon annan part än ett medlemsägt förbund och Uvån som är ett lokalt regionalt näringslivsbolag.

Var det nära?

– Ja, vi hade en intressent som var beredd att sitta i förhandling. Det fanns inget färdigt överlåtelseavtal, men en överenskommelse om att inleda en förhandling om att eventuellt ta över hela aktieägandet.

Enhälligt beslut

Enligt Lars Sätterberg var även Uvån och SBF överens om att driva rallybolaget vidare fram till att ordföranden Magnus Berthling avgick.

– Vi hade tagit ett gemensamt enhälligt beslut om att driva verksamheten vidare, vi gjorde också gemensamma beslut om att klara av likviditeten i bolaget så man kunde klara av att betala löpande delar, säger Sätterberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer