Svenska rallyt med stora åskådarled som det vanligtvis brukar se ut. Foto: TT

Klart: Svenska rallyt ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Svenska rallyt 2021 ställs in.

Det beskedet lämnade organisationen på tisdagen.

Planen var att arrangera Svenska rallyt i Värmland, Dalarna och Norge 11-14 februari 2021. Men coronapandemin och förbudet mot allmänna sammankomster för fler än åtta personer har inneburit stora problem för organisationen.

Deadline för ett beslut var först satt till 30 november men besked från myndigheterna, framför allt Länsstyrelsen i Värmland, har dröjt.

Svenska rallyt

På tisdagen kom till slut ett besked.

Resultatet: Rallyt ställs in.

Avslår ansökan

Det beror på att Länsstyrelsen i Värmland har meddelat att de tvingas avslå ansökan om tävlingstillstånd. Bland annat därför att de anser att det är omöjligt att garantera en tävling utan publik.

”Utan tillstånd för tävlingen är det formellt sett ett ganska enkelt beslut att fatta och jag har full förståelse för att detta är det enda rätta att göra i det läge vi befinner oss i. Vår dialog med Länsstyrelsen Värmland, Polisen och Region Värmlands smittskydd har varit extremt professionell och jag uppskattar verkligen deras försök att utifrån rådande regelverk och rådande smittläge ändå försöka hitta konstruktiva lösningar” säger Svenska rallyts vd Glenn Olsson.

Experten: ”Gör ont i hjärtat”

SVT Sports rallyexpert Jonas Kruse beklagar beslutet.

– Det är många som är förlorare i det här alltifrån den lokala idrottsföreningen, näringslivet och såklart arrangören. Samtidigt med rådande läge både här lokalt i Värmland och i Sverige med smittspridningen så var det ganska väntat. Men det gör ont i rallyhjärtat, säger han.

FIA och WRC Promoter förhandlar med andra arrangörer för att finna lösningar som ersätter Sveriges deltävling.

Beslutet innebär samtidigt att Svenska rallyt kan ha körts för sista gången i Värmland. Från och med 2022 utreds alternativa tävlingsplatser i Sverige och ett besked kring den frågan väntas under 2021.

Länsstyrelsens beslut

Ur Länsstyrelsens beslut om att neka Svenska rallyt tävlingstillstånd

Upplägget med publik: ”Tävlingen Rally Sweden i flertalet kommuner och över ett stort område, bedöms som en offentlig tillställning, med tiotusentals deltagare i form av tävlande, funktionärer och publik. Redan detta förhållande, att tävlande och funktionärer i själva tävlingen med råge överstiger de gällande begränsningarna om åtta deltagare vid en offentlig tillställning, är tillräckligt för att avslå ansökan.

Föreningens förslag om att dela upp publikplatserna i flera olika offentliga tillställningar föranleder inte någon annan bedömning då förordning 2020:114 och länsstyrelsens föreskrift 17 FS 2020:17 syftar till att undvika smittspridning. Att genomföra tävlingen med publik skulle innebära att stora mängder människor som vanligtvis inte umgås sammanförs på publikplatserna. Med hänsyn till smittorisken framstår detta inte som ett lämpligt upplägg.”

Upplägget utan publik: ”Denna tillställning skulle ha cirka 2 500 deltagare i form av tävlande och funktionärer. Även detta deltagarantal överstiger med god marginal de gällande begränsningarna. Vidare går det inte att säkerställa att tävlingen kan genomföras utan publik, oaktat vilka åtgärder arrangören vidtar. Tävlingen är mycket populär och lockar normalt sett många tusen åskådare varje dag. Med hänsyn till att tävlingsfunktionärerna inte får avvisa personer som dyker upp för att titta på tävlingen, och då det inte heller är möjligt för arrangören att kontrollera hela det område som tävlingen genomförs på, anser länsstyrelsen att det inte framstår som möjligt att genomföra tävlingen utan publik. Länsstyrelsen bedömer mot ovanstående att det således inte är möjligt att genomföra den planerade tillställningen i enlighet med de särskilda bestämmelser som för närvarande gäller.

Detta styrks ytterligare av att både Polismyndigheten och smittskyddet i Värmland bedömt att det i dagsläget inte finns förutsättningar för att genomföra tävlingen. Mot bakgrund av ovanstående kan länsstyrelsen inte lagligen lämna tillstånd till offentlig tillställning. Eftersom ett sådant tillstånd, som ovan redovisats, är en nödvändig förutsättning för att få genomföra en tävling med motordrivna fordon på väg kan tillstånd enligt trafikförordningen till tävlingen rimligen inte heller ges. Ansökan ska följaktligen avslås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska rallyt

Mer i ämnet