Foto: SVT

Värmländska företag klarar bara ett par veckor

Uppdaterad
Publicerad

Många värmländska företag har stora ekonomiska problem på grund av coronapandemin. Vissa av dem klarar sig bara ett par veckor utan ekonomiskt stöd. Det visar en enkät som Svenskt näringsliv gjort om situationen i Värmland.

Mer än hälften av företagen i länet, 53 procent, svarar att de har finansierings- eller likviditetsproblem på grund av coronakrisen.

– Det är klart att man är bekymrad. Vi ser en risk för en stor arbetslöshetsvåg med massarbetslöshet framför oss, säger Anna Hedberg, regionchef för Svenskt näringsliv i Värmland.

Coronaviruset i Värmland

Så länge klarar de sig

Fem procent av företagen uppger att de bara klarar sig ett par veckor utan kapitaltillskott. Ungefär vart fjärde företag, 26 procent, säger att de klarar sig en till två månader. Bara ungefär var femte företag, 22 procent, uppger att de klarar sig längre än sex måander.

– Initialt var det ju besöksnäring, hotell- och restaurang, handel, transporter som drabbades, men allt fler branscher påverkas och drabbas och det är likviditeten som är det tuffa, säger Anna Hedberg.

”Återgärderna räcker inte”

Regeringen har beslutat om flera krispaket för att stödja drabbade företag. Det handlar bland annat om sänkta arbetsgivaravgifter, möjligheter till korttidspermitteringar och olika slags lån för att klara krisen. Men de åtgärderna räcker inte, enligt Anna Hedberg.

– Vi vill se stödåtgärder som är lite kraftigare och tuffare än regeringens åtgärdspaket, säger hon.

Undersökningen bygger på en enkät där 103 värmländska företag svarat. Den är gjord vid månadsskiftet mars-april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet