Klockan 20 på söndag kväll drar en ny säsong av serien igång. Foto: SVT

Efter 15 år inom polisen – nu kliver värmländska Helena in i SVT:s serie Tjuv och Polis

Uppdaterad
Publicerad

1 november har en ny säsong av serien ”Tjuv och polis” premiär i SVT. Och i rollen som en av poliserna finns Helena Karlsson från Hammarö.

– Jag vet ju själv inte vad ”tjuvarna” har gjort medan jag hållit på att reda ut brott på mitt håll, så att se avsnitten är minst lika spännande för mig som för alla andra som tittar.

Tio helt vanliga Lysekilsbor ska planera och genomföra en kupp. Samtidigt ska fjorton före detta poliser jobba med kända polisiära metoder i en förundersökning för att sätta fast ”tjuvarna”. Tjuv och polis är en realityserie där tittarna får följa deltagare och polisarbete på nära håll.

Tidigare spanare på polisen i Värmland

Alla poliser som medverkar har tidigare arbetat som poliser men arbetar i dag inom andra yrken eller är pensionerade. En av dem Helena Karlsson från Hammarö, numera boende i Karlstad, som jobbat drygt 15 år som spanare inom polisen i Värmland och region Bergslagen.

Värmländska Helena Karlsson, till vänster i bild, är polis i realityserien. Foto: Stina Sjernkvist SVT

Hon blev ”värvad” av en bekant som medverkat i tidigare säsong av serien men var till början skeptisk till att medverka.

– Det var inte alls en självklarhet att jag skulle vara med. Har man varit spanare så har man tagit lite avstånd till det där med att vara med på bild och visa sig offentligt på det sättet och jag var rädd för hur redigerarna skulle klippa ihop allt och hur jag skulle framstå.

Intensiv inspelning

Men då hon inte jobbar som spanare längre utan nu som säkerhetskonsult åt ett privat bolag valde Helena ändå att hoppa på filminspelningen. Och det blev fjorton intensiva inspelningsdagar i Lysekil. Arbetet i serien liknar det arbete hon gjort som polis men skillnaden att i serien fick allt gå mycket fortare än i verkligheten.

– Det fanns inte riktigt tid att sitta och spana i flera veckor på någon så jag fick tänka om där. Men det var lärorikt och väldigt roligt. Jag kan absolut tänka mig att vara med på filminspelning igen.

Läs mer om serien på SVT:s blogg

Till serien i SVT Play

Serien har premiär nu på söndag klockan 20:00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.