Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna Wilén berätta mer om de värmländska jordgubbarna i videon ovan. Foto: Ulrica Olsson/SVT

Värmländska jordgubbar till midsommar

Uppdaterad
Publicerad

Kommer det att finnas värmländska jordgubbar till midsommar? Ja, det ser ganska bra ut, men det är brist på jordgubbar i övriga delar av Sverige. Därför måste man räkna med högre priser.

Som vanligt alltså? Säg den midsommar då priserna på jordgubbar inte gått upp, men i år beror det enligt Anna Wilén på Ängebäcks gård, strax utanför Karlstad, på att det inte finns tillräckligt med jordgubbar att köpa från grossister.

– Så här i början av säsongen köper vi bär från Skåne, som vi säljer parallellt med våra egna, men jag är inte säker på att vi får tag på tillräckligt nu till midsommar.

Ändå ser det bra ut på jordgubbsfälten kring Ängebäcks gård. Och kanske kan det till och med öppna för självplockning till midsommar.

– Vi har inte bestämt något ännu, men det ska ju bli varmt till helgen så det bådar gott, säger Anna Wilén.

Jordgubbar gillar värme, men behöver nu extra vatten och näring för att växa.

– Vi vattnar och gödslar, och jag har aldrig sett så mycket kart på jordgubbsplantorna som det i år finns på den sorten som heter Polka. Så håller det gynnsamma vädret i sig kan det bli ett rekordår, tror Anna Wilén.

Den andre större jordgubbsodlaren i Värmland, Höglunda gård i Edsvalla kommer, enligt information på deras telefonsvarare, inte att ha självplock till midsommar.

Hör Anna Wilén berätta mer om de värmländska jordgubbarna i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer