Älvkullegymnasiet i Karlstad Foto: Karlstad kommun

Värmländska ungdomar testas för coronavirus

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal värmländska ungdomar som fått sjukdomssymptom efter att ha besökt Val Thorens i Frankrike testades under söndagen för coronaviruset i Karlstad.

Testerna togs i samband med att ungdomarna anlände till Karlstad med buss från de franska alperna. En lokal läkare från ska ha uttryckt oro för att ungdomarna skulle kunna vara smittade, och detta i kombination med symptomen gjorde att man valde att testa ett tiotal av de omkring 40 ungdomarna.

– Det är viktigt att understryka att just Val Thorens inte har någon pågående smittspridning i samhället och vi bedömer risken för att någon skulle vara smittad som mycket låg, säger smittskyddsläkare Ingemar Hallén.

Orsaken till att risken att några skulle vara smittade bedöms som så låg är främst att smittan inte är spridd i det område där ungdomarna varit.

Elever vid Älvkullegymnasiet

– Det är bara ett mindre antal smittade i den regionen, och de har upptäckts via smittspårning. Smittan är inte alls spridd i samhället där som den är i Italien, säger Ingemar Hallén.

Ungdomarna är gymnasister och går på Älvkullegymnasiet i Karlstad. Resultat av provtagningarna väntas på måndag eftermiddag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet