Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Anders Nilsson om hur det var att klippa storfilmen och vad han förväntar sig av mötena med biopubliken. Foto: R Rotevatn/SVT/SF Studios

Värmländske Anders klippte storfilmen: ”En dröm att klippa”

Uppdaterad
Publicerad

Kilsbördige Anders Nilsson har klippt den nya svenska storfilmen Avgrunden som har premiär under fredagskvällen. Och i samband med premiären ger han sig ut på Värmlandsturné för att möta biopubliken.

– Jag kommer bland annat berätta om det som imponerat mest på mig, säger han.

Den är årets dyraste film och en av de dyraste som gjorts i Sverige. Med en budget på runt 90 miljoner kronor hamnar den långt över genomsnittet för en svensk spelfilm som under 2022 låg på drygt 30 miljoner kronor. Men trots att det var en sådan storsatsning kände inte den Kilsbördige filmklipparen av någon större press än vanligt.

– Nej, det tänkte jag inte på alls. När vi gjorde Tredje vågen, den tredje Johan Falk-filmen, så var det Sveriges största film. Det här var ju lite samma sak, jobbet som vanligt, säger Anders Nilsson som inte bara klippt film genom karriären utan också filmat och regisserat.

I videon ovan berättar Anders Nilsson om hur det var att klippa filmen och vad han förväntar sig av mötena med biopubliken.

Flera med Värmlandskopplingar i Avgrunden

Anders Nilsson är inte den enda med Värmlandskoppling som är inblandad i filmen. Huvudrollen spelas av Tuva Novotny, uppvuxen i Brunskog, och i en de övriga rollerna syns Jakob Hultcrantz Hansson som i många har varit knuten till Västanå teater i Sunne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.