Demonstranter från Nordiska motståndsrörelsens konfronteras av kravallpoliser vid en demonstration i Göteborg den 30 september. Foto: TT

Värmlänningar åtalas för våldsamt upplopp

Uppdaterad
Publicerad

En 25-årig värmlänning åtalas för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp medan en 37-årig värmlänning åtalas för våldsamt upplopp.De båda deltog i en nazistdemonstration vid Bokmässan i Göteborg i fjol.

Den värmländske 37-åringen och 25-åringen är två av 17 personer som åtalas efter en demonstration anordnad av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i samband med Bokmässan i Göteborg förra hösten. Åtta av de misstänkta åtalas både för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp medan de övriga åtalas för antingen eller.

Videobevis

Enligt åtalet ska den värmländske 37-åringen ha gått i främre ledet när tumult utbröt. Han ska då ha slagit en polis flera gånger med en väska. I bevisningen finns en videofilm från en av polisernas kroppskamera.

NMR-demonstration i Göteborg

25-åringen ska också ha gått i bräschen för upploppet och enligt åtalet har han spritt meddelanden som uttrycker missaktning för andra folkgrupper än den nordiska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet