Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Ingemyr vid Kennedy Space Center tidigare i veckan. I klippet hör du honom berätta om förväntningarna inför raketuppskjutningen. Foto: Privat

Värmlänning på plats vid raketuppskjutningen

Uppdaterad
Publicerad

Astronauten Marcus Wandt, uppvuxen på Hammarö, skjuts upp i rymden – då är värmlänningar på plats för att bevittna det historiska. I Florida finns en grupp svenska ungdomar och deras reseledare Mikael Ingemyr.

– Vi kommer plocka med oss ett stort mått av inspiration från den här upplevelsen. Detta är en dröm som vi alla haft i många år som nu går i uppfyllelse, säger han.

De sex ungdomarna från det ideella förbundet Astronomisk Ungdom, finns just nu på plats i Florida, USA, för att se raketuppskjutningen. De kommer att stå på en utkiksplats inne på Kennedy Space Center drygt sex kilometer från raketrampen.

”Rymden har alltid lockat”

I spetsen för expeditionen står Mikael Ingemyr från Västra Ämtervik. Efter studier i astronomi i Uppsala är han nu förbundets generalsekreterare. Och rymden har alltid fascinerat honom.

– När Christer Fuglesang åkte till rymden gick jag i högstadiet och satt uppe ensam hela natten och kollade SVT:s sändning. Då bestämde jag mig för att jag ska jobba med rymden i framtiden.

”Inte riskfritt”

Även om det finns risker med rymdfärden och han känner en viss oro inför ikväll tror han att det hela ska gå bra.

– Det är inte riskfritt med rymdfart. Men det är en välbeprövad raket och en vältränad besättning.

Resan framflyttad

Det är många parametrar som ska vägas in före raketen lyfter. Starten har redan blivit framskjuten – först en vecka och sedan ytterligare en dag. Nu är planen att astronauterna ska lyfta under torsdagen, istället för som först planerat, idag onsdag.

– Jag har inte bokat någon biljett hem än, detta vill man inte missa, säger Mikael Ingemyr.

Hör honom berätta mer i klippet om sina förväntningar inför att se raketuppskjutningen och vad det är med rymden som lockar så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.