Foto: SVT

Värmlänningar har bra lokalsinne

Publicerad

Fyra av fem värmlänningar är bra på att hitta. Det tycker vi åtminstone själva, visar en ny undersökning.

Lokalsinne är kanske inte något som känns helt självklart enkelt att mäta vetenskapligt. Men en ny undersökning som Kantar Sifo gjort, på uppdrag av ett svenskt bensinbolag, visar att 82 procent av värmlänningarna själva uppger sig ha bra lokalsinne.

Bättre lokalsinne i småstäder?

Enda länet där man tycker sig vara bättre kartläsare än i Värmland är i Halland, där 85 procent uppger att de har bra lokalsinne.

Kartläggningen visar också att 35 procent av Sveriges befolkning tror att personer som bor i mindre städer har bättre lokalsinne än de som bor i större städer.

LÄS MER: Så gör brevduvan för att hitta vägen hem

GPS eller kartbok

Undersökningen skildrar också regionala olikheter i vilka knep vi använder oss av för att hitta. I Blekinge län använder sig hela 97 procent av GPS eller GPS-appar för att hitta. Detta samtidigt som en tredjedel av befolkningen där tycker att deras lokalsinne har blivit sämre.

LÄS MER: Kartappar ger oss sämre lokalsinne

I Dalarna däremot är det mer analoga verktyg som gäller – 59 procent tycker att kartbok funkar bäst och få använder GPS.

Ytterligare en variant av vägvisning visar de sociala invånarna i Jämtlands län upp då 89 procent väljer att helt enkelt fråga efter vägen om de kör vilse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.