Så tycker man om EU i Gunnarskog. Foto: SVT

Värmlänningarnas stöd för EU ökar mest – i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Den 26 maj är det dags för val till EU-parlamentet och enligt SCB:s senaste opinionsundersökning har inställningen till EU svängt bland värmlänningarna. Gränshandeln och EU som en viktig exportmarknad är några av skälen.

Värmlänningarna har länge varit tveksamma till EU. I folkomröstningen 1994 sa till exempel 70 procent av de röstande i Gunnarskog nej till att Sverige skulle gå med i EU. Men nu verkar det ha vänt.

Vid SCB:s senaste opinionsundersökning tyckte mer än hälften av de tillfrågade i Värmland, att det är bra för Sverige att vara en del av EU.

EU-valet 2019

– Jag tror att det beror på den utveckling som varit under åren, där vi bland annat ser att det ger fler jobb, säger Ronny Olsson, ordförande i Gunnarskogs bygdelag.

Och Värmland är det län i landet där stödet för EU ökat mest sedan år 2000.

– Jag tror att EU-frågor har lyfts fram lite bättre den senaste tiden av regionala aktörer här i Värmland, säger Magnus Lindh, forskare i statsvetenskap med fokus på EU och regionerna vid Karlstads universitet.

EU-stöd och gränshandel

I Gunnarskog har byalaget fått pengar från EU för att rusta upp vandringsleder, den lokala butiken har fått EU-bidrag för bättre och mer miljövänliga kyl- och frysdiskar och kommunen har fått EU-stöd för en utbyggnad av bredband. Men det är inte bara pengar som fått de boende där att ändra sig om EU.

– Själva bidragen tror jag faktiskt inte är så viktiga, utan det är mer att vi är en del av EU, säger Ronny Olsson och berättar att många som bor i Gunnarskog jobbar inom industrin i Arvika som har Tyskland som största exportmarknad. Det är också många Gunnarskogsbor som jobbar i gränshandeln som inte skulle vara lika omfattande om Sverige inte var med i EU, alternativt Norge vore det.

Beslut som rör vardagen

Valdeltagandet vid det senaste valet till EU-parlamentet 2014 var 48 procent i Värmland, och ännu lägre i Gunnarskog. Men även där verkar det ha vänt. Och statsvetaren Magnus Lindh hoppas att fler ska gå till valurnorna.

– Jag önskar att folk skulle förstå hur betydelsefullt det är. Det är bara att ta de senaste besluten i EU-parlamentet om förändringarna i upphovsrätt på internet och förbudet mot plast i engångsartiklar. Det är verkligen beslut som rör folks vardag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet