– Det ska framgå tydligt var vi kommer ifrån när vi gör inspektioner, säger Anna Njord, djurskyddshandläggare. Foto: SVT

Varnar för falska djurskyddsinspektörer

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen varnar nu för falska djurskyddsinspektörer i Västvärmland.

– Vi har fått samtal från hundägare som fått besök av personer som uppger att de gör förkontroller på djuren för Länsstyrelsens räkning, säger Anna Njord, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Värmland.

Några sådana förkontroller görs inte.

– Nej, det är bara Länsstyrelsen som gör djurskyddskontroller och det ska framgå tydligt var vi kommer ifrån med tjänstekläder och legitimation, säger Anna Njord.

I Växjö har falska djurskyddsinspektörer besökt hundägare och försökt omhänderta värdefulla hundvalpar.

Men Anna Njord tror inte att det finns något samband med händelserna i Västvärmland.

– Vi har inga indikationer på att det handlar om försök till stöld. Det kan snarare vara så att de här personerna tror att det varit brister i djurhållningen och därför utgett sig för att göra de här förkontrollerna. Men det blir ändå så väldigt fel, säger Anna Njord.

LÄS MER: Falska djurskyddsinspektörer försökte ”omhänderta” dyra hundvalpar

Hon säger att den som misstänker att en hundägare inte sköter sitt djur på ett bra sätt kan anmäla det till Länsstyrelsen.

Uppgifterna om de falska djurskyddsinspektörerna i Västvärmland fick Länsstyrelsen kännedom om på tisdagseftermiddagen.

– Vi har inte riktigt tagit ställning till vad vi ska göra och hur vi ska hantera det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.