Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Solens barn” handlar om de första samerna och deras kamp i en värld full av gudar, gudinnor och trolldom. Myterna har regissören Leif Stinnerbom själv hört berättas i sin barndom. Foto: Karin Mannberg/SVT

Västanå teater tar sig an den samiska skapelseberättelsen

Publicerad

På midsommardagen är det premiär på årets föreställning i Västanå teaters Berättarlada i Sunne. I ”Solens dotter” ger sig teatern nu in i en helt ny värld.

Det handlar om den samiska mytologin, som också är en del  av regissören Leif Stinnerboms arv.

– Det är ett stort färgrikt epos som jag väntat länge på att få göra, säger han.

Värmländska Västanå teater har framför allt gjort sig känd för sina iscensättningar av Selma Lagerlöfs verk, som Gösta Berlings saga och Löwensköldska ringen. Men i år är det de första samerna och deras berättelser om gudar, gudinnor och kampen mot jättefolket som tar plats på scenen.

Hört berättelserna i kåtan

För regissören Leif Stinnerbom är det  en dröm som går i uppfyllelse. Många av berättelserna är en del av hans egen barndom.

– Som barn har jag har suttit i kåtan och hört morfar och morfars bror berätta en del av just de här historierna, säger han.

I klippet ser du bilder ur föreställningen och hör Leif Stinnerbom berätta om sitt samiska ursprung.

”Solens dotter” bygger på sägner som nedtecknats av den samiske 1800-tals poeten Anders Fjellner, som beskrivits som samernas Homeros.

Västanå teaters karaktäristiska spelstil där teater, musik, dans, mask och kostym sätter fantasin i rörelse känns igen även i årets uppsättning.

”Finns ett behov”

Teatern är något av en magnet för kulturen i Fryksdalen, och nära 30 000 besökare väntas till Berättarladan under sommaren.

– Det finns väl helt enkelt ett behov av den här totalteatern som vi håller på med. Det som är så häftigt med den folkliga kulturen är att den förenar människor, säger Leif Stinnerbom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.