”Jag tror att vår existens beror på Västanå teater”, säger Bibbi Kringlund som driver Kulinarika i Västra Ämtervik.

Västanås besked – ett hårt slag för Sunne

Uppdaterad
Publicerad

Onsdagens besked från Västanå teater om att sommarens föreställningar ställs in på grund av coronapandemin kom som ett hårt slag för många företagare i Sunne. Bland dem finns Bibbi Kringlund vars matupplevelseföretag byggts upp med Västanå teaters besökare som bas.

– Det kom inte som en blixt från klar himmel. Och på ett sätt var det skönt få ett besked eftersom vi måste kunna planera och Västanå är en stor apparat för oss, säger Bibbi Kringlund som driver Kulinarika i Västra Ämtervik.

Tidigare genomförda undersökningar visar att de besök som Västanå teater lockar till genererar runt 60 miljoner kronor i omsättning i bygden. För de småföretagare som hämtar in en stor del av sin omsättning genom turism innebär den inställda teatersäsongen ett allvarligt avbräck.

– Fullt förståeligt att de ställer in med tanke på de rådande restriktionerna men våra företag kommer drabbas hårt av att sommarens turism kopplat till Västanå försvinner. Det handlar om runt 30 000 personer som inte kommer, säger Rickard Lindqvist som är ordförande i Företagarna i Sunne.

Coronaviruset i Värmland

Hur allvarligt är det?

– Ja, de branscher som går på knäna i dag är besöksnäringen och handeln. De har ju sett fram emot de här besökarna. Det är de som redan går på knäna som kommer lida mest, säger Rickard Lindqvist.

Tungt besked för restaurangägare

För Bibbi Kringlund och Kulinarika är Västanå teaters besked om att ställa in ett tungt sådant.

– Jag tror att vår existens beror på Västanå teater. Det var tack vare samarbetet med dem vi etablerade oss. Sedan har vi utvecklat verksamheten så i dag utgör de ungefär 25 procent av vår verksamhet. Men de är fortsatt vår absolut största kund, säger Bibbi Kringlund.

Hur ska ni hantera det här avbräcket då

– Det kan vi inte svara på i dag. Nu får vi sörja och ta in det här och sedan anpassa oss och göra något av det vi har. Det är en kreativ bransch och det kommer säkert något ur det, vad är däremot omöjligt att svara på i dag, säger Bibbi Kringlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet