Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se kraftverket och hur renoveringen kommer påverka i klippet. Foto: SVT

Vattenkraftverket i Hagfors kommun ska moderniseras – för en kvarts miljard kronor

Publicerad

Det 110-åriga vattenkraftverket Malta i Hagfors kommun ska genomgå en omfattande modernisering, enligt ägarna Fortum. Något de menar ska säkra och öka produktionen av fossilfri energi. Kostnaden för projektet väntas landa på 250 miljoner kronor.

Malta kraftverk har varit i drift i Uvån sedan 1914. Enligt energiföretaget Fortum byggdes det för att säkerställa elförsörjningen till Hagfors, och i dag har den en avgörande roll i produceringen av fossilfri energi till området.

– Den ska hålla ett halvt sekel till efter det här, säger Per-Oscar Hedman, kommunikationschef för Fortum i Sverige.

Arbetet med moderniseringen väntas pågår från våren 2024 till hösten 2026, med en kostnad som uppgår till 250 miljoner kronor.

I videon: Hör hur det kan bli en stor kostnad vid sådana arbeten.

Företagets dammrivningar har kritiserats

Den senaste tiden har energiföretaget kritiseras för deras rivningar av dammar i området. Men att man väljer att nu satsa på ett vattenkraftverk, samtidigt som flera dammar har rivits.

– De tillför inget för kraftnätet, säger Per-Oscar Hedman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.