• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

Vårfloden orsakar översvämningar. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Vattenläget något bättre men faran inte över

Publicerad

– Jag är försiktigt optimistisk, jämfört med hur det såg ut igår. Som det ser ut just nu ska det inte behöva bli värre än 2014, säger Claes Kjörk på Fortum.

Tillrinningen till Höljesdammen var på fredagsförmiddagen cirka 630 kubikmeter per sekund och tappningen på cirka 500 kubikmeter per sekund. Ju högre vattennivå i dammen, desto mer ökar tappningen. Det innebär att tappningen ökar med en halv kubikmeter per timme.

Vattnet i Klarälven står högt nu till följd av snösmältning och regn. Foto: SVT

– Det är alltså en långsam men stadig ökning just nu, säger Claes Kjörk på Fortum.

Möte idag

Han kommer inte att fatta något nytt beslut om att förändra tappningen innan samverkansmötet tillsammans med Länsstyrelsen och Räddningstjänsten kl 13.00 idag, fredag.

– Målet just nu är att försöka undvika en tappning över 600 kubikmeter, säger han.

Väg avstängd

Men faran är inte på något sätt över. Räddningstjänsten i Torsby förbereder sig inför ett eventuellt stabsläge och har stängt av en väg som går mellan riksväg 62 och ett bostadshus i Ransby, i närheten av Branäs.

En privat väg intill Dalby kyrka i Ransby, söder om Stöllet, har fått stängas av på grund av vattenmassorna. Foto: SVT

– Där varnade man redan igår om att vägen kanske måste stängas av och idag har man alltså gjort det eftersom den har svämmat över. De som bor i huset valde att flytta därifrån när de fick höra att vägen skulle stängas av, berättar SVT Nyheter Värmlands utsända reporter Rebecka Hugosson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer