Vd:n för Sunne Fastighets AB, Anders Svensson säger upp sig. Här till höger i bild bredvid Tobias Eriksson (S), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande och kommunalrådet Gunilla Ingemyr (C).

Ännu en chef i Sunne slutar

Uppdaterad
Publicerad

Vd:n för Sunne Fastighets AB Anders Svenssons har sagt upp sig. Detta efter att han upplevt att kommunstyrelsens ordförande, Kristina Lundberg (C) tillika ägarrepresentant för bostadsbolaget, inte har förtroende för honom.

– När ägaren uttalar det här, då är det dags, säger vd:n.

Allting började i kommunfullmäktige 7 september, där Anders Svensson framförde stark kritik mot det lokalvårdsavtal som tecknats med ett städbolag. Avtalet ska ha lett till att bostadsbolaget subventionerat kommunens lokalvårdskostnader med cirka tio miljoner kronor och nu skulle allting redas ut.

Uttalandet förargade städbolaget, som då hörde av sig till ägaren, Sunne kommun, och styrelsen för Sunne Fastighets AB. De ville ha ett möte och kommunstyrelsesordföranden, Kristina Lundberg, tackade ja i sin roll som ägarrepresentant. Märkligt, tyckte vd:n som är både ekonomiskt och juridiskt ansvarig för bostadsbolaget.

– Det är ett misstroende mot att jag kan hantera det här och ett förakt för styrelsen för bolaget, som normalt sett alltid hanterar de här sakerna. Det är en leverantör till oss och det är vårt avtal, säger Anders Svensson.

”Chockad”

Kristina Lundberg kan inte förstå hur det skulle vara en fråga om misstroende mot Anders Svensson.

– Städföretaget ville ha ett svar av styrelsen och ägaren. Jag och Tobias (Eriksson, reds. anm.) pratade ihop oss om hur vi ska göra och bestämde oss för att ta ett möte med dem. Det har aldrig varit en fråga om man har förtroende för vd:n eller inte, säger hon.

Att det skulle leda till Anders Svenssons uppsägning kunde hon inte föreställa sig.

– Jag är ganska chockad faktiskt.

Ingen personlig vendetta

Anders Svensson understryker att han inte har någon personlig vendetta mot Kristina Lundberg. Uppsägningen sammanfaller också med att han närmar sig pensionsålder.

– Om jag inte hade planerat att gå i pension hade jag kanske inte tagit det här beslutet, säger Anders Svensson.

Han kommer jobba kvar fram till årsskiftet och uppger att det inte finns någon konflikt mellan honom och bostadsbolagets styrelse, vilket styrelseordföranden Tobias Eriksson (S), tillika kommunalråd, bekräftar.

– Vi måste nu få en bra lösning eftersom vi är ett läge där vi är i förhandlingar kring förvaltningsavtalet, det gäller för oss att inte tappa fart, säger Tobias Eriksson.

Styrelsen kommer inom kort att påbörja arbetet med rekrytering av ny vd för fastighetsbolaget.

För knappt tre veckor sen meddelade kommunstyrelsen att kommunchef Torbjörn Dybeck tvingas lämna sig tjänst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer